fbpx

Γενετική και Εμβυολογία

 

mastrominas photo

Είναι πλέον γεγονός ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει εισέλθει στην καθημερινότητα μας αφού η υπογονιμότητα προβληματίζει ένα στα τέσσερα ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας.

 

Η όλη διαδικασία στις μέρες μας μπορεί και πρέπει να είναι απλή, επιτυχής, προσιτή και φιλική.

Είναι όμως παντού και πάντα έτσι; Προφανώς όχι και άρα εδώ έρχεται το κρίσιμο ερώτημα πού θα κάνω την προσπάθεια μου;

pregnant woman holding ultrasound photo on belly MCB5DUG

Η εμφύτευση του ανθρώπινου εμβρύου αποτελεί ένα από τα πιο σκοτεινά και λιγότερο μελετημένα κεφάλαια στην επιστήμη της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, καθώς δεν είναι δυνατή η διερεύνηση αυτής της διαδικασίας εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης σε αυτό το εμβρυικό στάδιο. Ο ιστός στον οποίον προσκολλάται το έμβρυο ονομάζεται ενδομήτριο και είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Μετά από 40 χρόνια εφαρμοσμένης κλινικής πράξης και εκατομμύρια παιδια σε όλη την υφήλιο, η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί την πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και έρχεται να δώσει χείρα βοηθείας στα σύγχρονα ζευγάρια.

Συγκεντρώσαμε τις 7 πιο συχνές ερωτήσεις γύρω από την εξωσωματική γονιμοποίηση και απευθυνθήκαμε για απαντήσεις στον Dr. Μηνά Μαστρομηνά, MD, PhD Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και σε προβλήματα Γονιμότητας και διευθυντή της Ιατρικής Μονάδας ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ.

Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGD/PGS) είναι μια καλά εδραιωμένη τεχνική στην εξωσωματική γονιμοποίηση και στόχο έχει τη μεταφορά στη μήτρα υγιών εμβρύων ύστερα από γενετικό έλεγχο. Παρ’όλα αυτά, η τεχνική αυτή έχει περιορισμούς. Ένας σημαντικός περιορισμός είναι η επεμβατικότητα της μεθόδου.

Xristopikou-GEN.jpg

Βιοψία Βλαστοκύστης (5ης ημέρας έμβρυο) σε σχέση με τη βιοψία στο στάδιο της αυλάκωσης (3ης ημέρας έμβρυο)

Η συγκεκριμένη τεχνική έχει εφαρμοστεί παγκοσμίως με τη γέννηση πολλών υγιών παιδιών. Δυο μεγάλοι επιστημονικοί οργανισμοί (Ο Διεθνής Οργανισμός Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης και το τμήμα Γενετική της Αναπαραγωγής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής) έχουν συνταχθεί και συνέρχονται τακτικά για την καταγραφή των στοιχείων, τον έλεγχο και την εποικοδομητική χρήση της συγκεκριμένης εξέτασης αλλά και την εξέλιξη της με την εφαρμογή τεχνικών μεγαλύτερης ευαισθησίας.