Εξελίξεις στην Εμβρυολογία

Μέχρι σήμερα οι γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους κατόπιν χημειοθεραπείας ή/και ραδιοθεραπείας είχαν δυο επιλογές: την κατάψυξη ωαρίων ή την κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού πριν τη θεραπεία τους.

Konstantinos Oikonomou

Μια νέα πρωτιά έρχεται να προστεθεί στο «βιογραφικό» της Εμβρυογένεσης επιβεβαιώνοντας την πρωτοπορία της μονάδος μας ανάμεσα στα κέντρα εξωσωματικής της χώρας μας: η γέννηση του πρώτου παιδιού στην Ελλάδα μετά από βιοψία βλαστοκύστης και προεμφυτευτική γενετική διάγνωση των εμβρύων (ΠΓΔ) με τη μέθοδο της καρυοχαρτογράφησης πραγματοποιήθηκε στην Εμβρυογένεση.

Konstantinos Oikonomou

 

Η αξία της υποβοηθούμενης εκκόλαψης των εμβρύων (Assisting Hatching ή AH) σε ένα κλινικό πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης, παραμένει ακόμη και σήμερα ένα πεδίο τριβής μεταξύ των επιστημόνων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 

Konstantinos Oikonomou  

Μια νέα καινοτομία που πηγάζει από την Εμβρυογένεση έρχεται να προστεθεί στο «οπλοστάσιο» της κλινικής μας αλλά και της αναπαραγωγικής ιατρικής γενικότερα: ο κλινικός εμβρυολόγος της μονάδος Δρ. Κωνσταντίνος Α. Οικονόμου, στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής που εκπονήθηκε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατάφερε να αναπτύξει ένα νέο πρωτόκολλο διέγερσης των ωαρίων που δεν έχουν γονιμοποιηθεί κατόπιν ICSI. Με την χρήση δυο παραγόντων, του ιονοφόρου διαύλου ασβεστίου A23187 και του αυξητικού παράγοντα GM-CSF, ωάρια που δεν είχαν γονιμοποιηθεί 18 ώρες κατόπιν ICSI, ενεργοποιήθηκαν εμφανίζοντας φυσιολογική γονιμοποίηση, εξελίχθηκαν σε εξαιρετικά έμβρυα σταδίου βλαστοκύστης, ενώ η γενετική τους υγεία διαπιστώθηκε με την ανεκτίμητη συνδρομή και βοήθεια του τμήματος γενετικής της κλινικής μας. Τα έμβρυα που προκύπτουν με την εφαρμογή του εν λόγω πρωτοκόλλου μπορούν να οδηγήσουν δυνητικά σε γεννήσεις υγειών παιδιών και το πρωτόκολλο μπορεί να εφαρμοσθεί σε ασθενείς με αναπάντεχη ολική ή μερική αποτυχία γονιμοποίησης κατόπιν ICSI.

Konstantinos Oikonomou

Μια επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Sheffield χρησιμοποίησε με επιτυχία την τεχνική της φασματοσκοπίας μαγνητικού συντονισμού (MRS) για να διαχωρίσει το «καλό» σπέρμα από το «φτωχό» με βάση την ανίχνευση των διαφορών στη μοριακή τους σύνθεση και μεταβολισμό.

Sissy Voula

To διεθνές επιστημονικό περιοδικό μαιευτικής, γυναικολογίας και εξωσωματικής της Αγγλίας “EC Gynaecology Journal”, προσκάλεσε τον consultant κλινικό εμβρυολόγο Δρ. Κωνσταντίνο Α. Οικονόμου της Εμβρυογένεσης να συμμετάσχει ως τιμώμενο μέλος του συμβουλίου των εκδοτών του περιοδικού (Honorable Editorial Board Member). Σε συνέχεια της αποδοχής της τιμητικής αυτής πρόσκλησης ο Δρ. Οικονόμου προσεκλήθη να συγγράψει το “Άρθρο του Εκδότη” (Editorial Article) του περιοδικού για το μήνα Ιούνιο. Το άρθρο του Δρ. Οικονόμου έγινε αποδεκτό και δημοσιεύθηκε στο” EC Gynaecology Journal” στις 7 Ιουνίου 2017. Το πλήρες κείμενο του άρθρου παρατίθεται παρακάτω.

Konstantinos Oikonomou