Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Harvard Medical School, στις ΗΠΑ, πρότεινε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση (in vitro γονιμοποίηση). Κατανάλωση μόλις έξι μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα και από τους δυο σε ένα ζευγάρι, μειώνει την πιθανότητα σύλληψης κατά 26 τοις εκατό.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) στην Ατλάντα, περιλάμβανε 574 ζευγάρια που υποβλήθηκαν σε περισσότερους από 5.300 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε αυτά τα ζευγάρια, το ήμισυ των γυναικών που ερωτήθηκαν έπιναν λιγότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την εβδομάδα. Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Μπρουκ Rossi, είπε ότι «υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους αποτυγχάνει η εξωσωματική γονιμοποίηση και οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν από τους ασθενείς.Το πόσο ποτό καταναλώνουν οι ασθενείς όμως είναι κάτι που μπορούν να αλλάξουν».

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη τη σύλληψη για τα ζευγάρια, έστω και αν αυτά δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υπογονιμότητας. Ο Tony Rutherford, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας είπε στον Τύπο: «Κάθε παράγοντας του τρόπου ζωής που επηρεάζει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, θα ήταν ασυνήθιστο να μην έχει επιπτώσεις και σε ζευγάρια που προσπαθούν φυσικά για ένα μωρό.» Ενώ πρόσθεσε ότι «τα ευρήματα αυτά πιθανόν να ενισχύουν την άποψη ότι εφόσον τα ζευγάρια επιθυμούν να αποκτήσουν υγιή παιδιά, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την κατανάλωση ενός ή δυο ποτών την εβδομάδα, ενώ τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική και επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας, θα πρέπει να αποφεύγουν τελείως την κατανάλωση αλκοόλ. Η παραπάνω συμβουλή ισχύει και για τα δυο μέλη του ζευγαριού.

Πηγή: www.ivf.net