Μέχρι σήμερα, όλοι γνωρίζαμε ότι η  πρόοδος των χρόνων, επηρεάζει αρνητικά μόνο την γυναικεία γονιμότητα. Μετά τα 38, λένε όλοι οι γυναικολόγοι, τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των ωαρίων φθίνει αισθητά και κάθε χρόνος που περνάει είναι επιζήμιος για την γυναικεία γονιμότητα. Για τους άνδρες όμως, στερεοτυπικά, πιστεύαμε ότι η γονιμότητα τους δεν φθίνει ποτέ, αλλά αντίθετα «Οι άνδρες μπορούν να κάνουν παιδιά μέχρι και τα βαθειά γεράματα» μας έλεγαν οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας και οι διάσημοι μεσήλικες που έγιναν μπαμπάδες σε ηλικίες άνω των 50, 60... το επιβεβαίωναν.

Η επιστήμη σήμερα όμως έχει αντίθετη γνώμη. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η πρόοδος της ηλικίας επηρεάζει και το σπέρμα μειώνοντας την ικανότητα του να γονιμοποιήσει επιτυχώς το ωάριο δημιουργώντας μη βιώσιμα έμβρυα σε μεγάλο βαθμό.

Οι λόγοι βέβαια είναι διαφορετικοί. Εδώ δεν παίζει ρόλο μόνο η ηλικία, αλλά κυρίως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες καθώς και ο σύγχρονος τρόπος ζωής που φαίνεται να οδηγούν στο λεγόμενο οξειδωτικό στρες του σπέρματος.

Το οξειδωτικό στρες οφείλεται κυρίως στις ιδιαιτερότητες του τρόπου ζωής ενός σύγχρονου άνδρα, οι οποίες συνήθως δεν είναι ιδανικές. Με τα χρόνια, οι άνδρες σταδιακά χάνουν την ορμονική ισορροπία, μολύνουν την ουρογεννητική οδό και εμφανίζονται ασθένειες των όρχεων και άλλων γεννητικών οργάνων.

Η ανακάλυψη αυτή, της σύγχρονης επιστήμης, έρχεται και δίνει φώς σε χιλιάδες υποθέσεις ζευγαριών, τα οποία έπασχαν από αδυναμία σύλληψης και αναγνωρίζει τον ανδρικό παράγοντα εξίσου σημαντικό με την γυναικεία γονιμότητα.

 

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ;

Κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν οξείδωση του σπέραμτος είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, η επαφή με χημικές ή τοξικές ουσίες, το άγχος και οι υψηλές θερμοκρασίες.

 

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ;

Η φροντίδα της υγείας των ανδρών έχει σημασία ακόμα και σε νεαρή ηλικία, όταν η ορμονική δραστηριότητα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και δεν υπάρχουν ακόμα χρόνιες παθήσεις.

Από την ηλικία των 30 ετών, οι άνδρες καλό θα ήταν να διενεργούν μια εξέταση ελέγχου, η οποία περιλαμβάνει:

  • Σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέματος.
  • Εξέταση οξείδωσης σπέρματος.
  • Αξιολόγηση του κατακερματισμού του DNA του σπέρματος.
  • Ορμονολογικά τεστ.

Όταν όμως ένας άντρας αποφασίζει να γίνει πατέρας, τότε οι παραπάνω εξετάσεις κρίνονται απαραίτητες ώστε να μην χάνει το ζευγάρι πολύτιμο χρόνο.

 

ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ Η ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ;

Ευτυχώς ναι! Αν διαγνωστεί οξείδωση τότε οι γιατροί συστήνουν την λήψη ισχυρών αντιοξειδωτικών για διάστημα από 1-3 μήνες, οπότε και επαναλαμβάνεται η εξέταση. Σε περιπτώσεις μη παθολογικές, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα και η οξείδωση έχει υποχωρήσει αισθητά.

 

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΚΥΡΙΩΣ Η ΟΞΕΙΔΩΣΗ;

Οι έρευνες που έχουν διενεργηθεί, καταδεικνύουν αυτούς με τα μεγαλύτερα ποσοστά οξείδωσης σπέρματος:

Επαγγελματίες Οδηγοί, Παχύσαρκοι, Βαριοί Καπνιστές, Αγρότες που εκτίθενται σε τοξικές χημικές ουσίες, όσοι χρησιμοποιούν laptop για πολλές ώρες την ημέρα πάνω στα πόδια τους κ.α.

 

ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ;

1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. Η καλή και ισορροπημένη διατροφή και άσκηση βοηθάει στην γενικότερη υγεία και στην ποιότητα του σπέρματος.

 

2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ. Το άγχος δρά αρνητικά στην σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάζοντας αρνητικά την σπερματογένεση.

 

3. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης και προβλήματα στο σπέρμα.

 

4. ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΠΝΟΥ. Οι άνδρες που καπνίζουν έχουν ως επί το πλείστον χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και μειωμένη κινητικότητα.

 

5. ΠΡΟΛΗΨΗ STD. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα στους άνδρες.

 

6. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΞΙΝΩΝ. Βιομηχανικά χημικά, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα και ακτινοβολία μειώνουν την παραγωγή σπέρματος και προκαλούν υπογονιμότητα.

 

7. ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. Βελτιώνει τη φυσική ικανότητα του οργανισμού για σπερματογένεση.

 

8. ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Η δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά βοηθά στη βελτίωση της υγείας των σπερματοζωαρίων (ψευδάργυρος, φολάτη, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Β-12, συνένζυμο Q10).

 

Στο κέντρο Εμβρυογένεσις λειτουργεί εξειδικευμένο ανδρολογικό τμήμα, στο οποίο διενεργείται ελέγχος Οξειδωτικού Στρες στο Σπέρμα με το πλέον σύγχρονο μηχάνημα MyOxis καθώς και έλεγχος Κατακερματισμού DNA.

www.embryogenesis.gr

Τηλέφωνο: 210 6104682