Το ποσοστό επιτυχίας των ζευγαριών που προχωρούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση εξαρτάται από την ηλικία του άνδρα - όχι μόνο από τη γυναίκα, σύμφωνα με μια μελέτη των ΗΠΑ.

download.jpg

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες βρέθηκαν να έχουν λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν σε σχέση με τους νεότερους άντρες έχουντας μια σύντροφο ίδιας ηλικίας.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ παρουσίασαν την έρευνά τους που περιλαμβάνει σχεδόν 19.000 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την ιδέα ότι η ανδρική γονιμότητα συνεχίζεται για πάντα.

Στην πραγματικότητα, είτε η σύλληψη είναι φυσική είτε υποβοηθούμενη, οι μεταλλάξεις σπέρματος και η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων σε μεγαλύτερους άνδρες θεωρείται ότι μειώνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Προηγούμενες έρευνες έχει επίσης δείξει ότι τα σπερματοζωάρια μεγαλύτερων σε ηλικία ανδρών είναι πιο επιρρεπή σε γενετικά σφάλματα και αυτό συνδέεται με την ανάπτυξη του αυτισμού και της σχιζοφρένειας στα παιδιά.

Ωστόσο, η ηλικία της γυναίκας εξακολουθεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη γονιμότητα από την ηλικία του άνδρα.

Σε αυτήν την έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες ηλικίας 40-42 ετών συνδέονταν με μικρότερη πιθανότητα κατά 46% να αποκτήσουν μωρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης σε σύγκριση με τους άνδρες ηλικίας 30-35 ετών, όταν η σύντροφός τους ήταν κάτω των 30 ετών.

Οι γυναίκες ηλικίας 35 ετών είχαν σημαντικά μεγαλύτερη επιτυχία όταν είχαν συντρόφους ηλικίας κάτω των 30 ετών μετά από ένα κύκλο θεραπείας, σε σχέση με έναν άνδρα στα μέσα της δεκαετίας των 30 του.

Η Δρ. Laura Dodge, από το Ιατρικό Κέντρο Deaconess του Ισραήλ και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι οι λόγοι που κρύβονται πίσω από τη μειωμένη γονιμότητα των ανδρών σε μεγαλύτερη ηλικία δεν ήταν απολύτως σαφείς.

"Ενώ η επίδραση της ηλικίας της γυναίκας στη γονιμότητα είναι συντριπτικά οφειλόμενη σε αυξημένα ποσοστά χρωμοσωμικών ανωμαλιών, ο προτεινόμενος μηχανισμός στην επίδραση της ηλικίας του άνδρα στην εγκυμοσύνη είναι λιγότερο αντιληπτός".

Μπορούν οι μεγαλύτεροι άνδρες με νεότερες γυναίκες συντρόφους να κάνουν κάτι για να αντισταθμίσουν την επίδραση της ηλικίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

Ο Δρ. Dodge δήλωσε: «Ελλείψει σαφών στοιχείων του μηχανισμού, οι καλύτερες συμβουλές προ σύλληψης που μπορούμε να προσφέρουμε είναι να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής».

Ο Nick Macklon, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε: "Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τους άνδρες συντρόφους να προχωρήσουν."

"Προσφέρει επίσης νέες γνώσεις σχετικά με τη δυναμική μεταξύ ανδρών και γυναικών - δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία της γυναίκας."

-Σφάλματα-

Ο Δρ. Raj Mathur, σύμβουλος γυναικολόγος και κλινικός επικεφαλής για την αναπαραγωγική ιατρική στο Manchester Fertility, δήλωσε ότι το ζήτημα της ηλικίας των ανδρών και ο αντίκτυπός της στην εξωσωματική γονιμοποίηση πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω σε μια μεγαλύτερη βάση δεδομένων ζευγαριών.

Ωστόσο, είπε: "Πρέπει να αρχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία των αντρών".

Οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν σπέρμα δότη δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα σχεδόν 8000 ζευγαριών εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η Δρ. Gillian Lockwood, ιατρός διευθύντρια στις Υπηρεσίες Γονιμότητας Midlands, δήλωσε ότι υπήρχαν σαφείς διαφορές μεταξύ της γονιμότητας των γυναικών και των ανδρών.

"Οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωάριά τους και δεν παράγουν νέα, αλλά οι άνδρες παράγουν νέο σπέρμα κάθε πρωί. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος μπορούν να δημιουργηθούν σφάλματα ως αποτέλεσμα της κυτταρικής διαίρεσης", είπε.

Δήλωσε, τέλος, ότι υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες να μείνει έγκυος η γυναίκα αν και οι δύο σύντροφοι ήταν νέοι και πρόσθεσε: "Αν όμως και οι δύο περιμένουν να μεγαλώσουν, τότε αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα".

Πηγή: http://www.bbc.com/news/health-40460246