Τα προβλήματα της δημοσιονομικής κρίσης για τη χώρα μας φαίνονται ατέλειωτα. Το δημογραφικό όμως είναι από τα πλέον σοβαρά και συνεπάγεται τη σταδιακή μείωση και γήρανση του πληθυσμού.

Ο μέσος όρος παιδιών ανά ζευγάρι στην Ελλάδα ειναι 1,38 το χαμηλότερο στην Ευρώπη, όταν στη Γερμανία ειναι 1,96 που σημαίνει τουλάχιστον πληθυσμιακή σταθερότητα για τη χώρα αυτή. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις οι γεννησεις στη χωρα μας μετα το 2008 μειώνονταν σταθερα μεχρι του ποσοστού του 15% που είναι σήμερα. Αντίστοιχες είναι και οι μειώσεις προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποιήσης που φθάνουν το 20-25%.

2af196fb16884291b377fce5f15382d0.jpg

 Αν λάβουμε υπ’ όψην μας οτι το 5% του συνόλου των παιδιών που γεννιούνται στη χώρα μας ειναι μετά από εξωσωματική γονιμοποιήση (περίπου 5000 παιδιά) αντιλαμβανόμεθα τις αρνητικές συνέπειες της υπογονιμότητας στο διαρκώς επιδεινούμενο δημογραφικό πρόβλημα.

Σήμερα με τις παρούσες αντίξοες οικονομικές συνθήκες τα υπογόνιμα ζευγάρια είτε αδυνατούν να κάνουν θεραπεία είτε τη μεταθέτουν αργότερα. Επίσης επιλέγουν από ανάγκη την γέννηση ενός μόνο παιδιού. Από την πλευρά της η Πολιτεία τελευταία με διάφορα μέτρα (φορολογικά, θεσμικά, ασφαλιστικά) αποθαρρύνει τη δημιουργία πολυμελών ή ακόμη και ολιγομελών οικογενειών ωσάν να επικρατεί δημογραφική έκρηξη! Αλλες χώρες όπως Ισραήλ, Σκανδιναβικές, Γερμανία, Γαλλία κ.ο.κ ακμάζουν δημογραφικά μετά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως η επιχορήγηση 4-5 προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποιήσης, φορολογικά κίνητρα κ.α

Η χώρα μας διαθέτει μία πλειάδα εξειδικευμένων κέντρων διάγνωσης και θεραπείας της υπογονιμότητας με εξαιρετικό στελεχειακό δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό.

Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να ισχυριστούμε ότι σε αυτόν τον τομέα υπερτερούμε από πολλές άλλες προηγμένες χώρες και μάλιστα με σημαντικά μικρότερο οικονομικό κόστος.

Του λόγου το αλληθές αποδυκνύει η προσέλευση πολλών ζευγαριών απο το εξωτερικό προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεια στη χώρα μας.

Στις πλέον πρόσφατες διακρίσεις του χώρου, καταγράφεται το πρώτο βραβείο ερευνητικής μελέτης που απομεμήθηκε στην Εμβρυογένεση το καλοκαίρι του 2012 στην Κωνσταντινούπολη στο παγκόσμιο συνέδριο εξωσωματικής γονιμοποιήσης με συμμετοχή 85 χωρών.

Η διαδικασία είναι πλέον απλή, ανώδυνη, το κόστος λογικό (2000-3000 ευρώ) και τα ποσοτα επιτυχίας σε μέσο όρο φθάνουν το 50%. Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια. Απο αυτά λιγώτερο από το 10% έχει οικονομική δυνατότητα πρόσβασης σε ορανωμένα Κέντρα εξωσωματικής γονιμοποιήσης. Είναι προφανείς οι υπολογισμοί.

Εκαντοντάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα παραμένουν αγέννητα και αντίστοιχος αριθμός ζευγαριών βιώνει ένα βουβό πόνο και ένα κοινωνικό αποκλεισμό.

Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να διαμορφώσει η Πολιτεία ένα σύγχρονο πλαίσιο αντιμετώπισης και της υπογονιμότητας και του δημογραφικού προβλήματος που λειτουργούν άλλωστε σαν συγκοινωνούντα δοχεία.

Οι δημόσιοι ασφαλιστικοί φορείς θα πρέπει να εντάξουν την θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποιήσης στις καλυπτόμενες απο αυτούς θεραπείες.

Αλλωστε η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από την Ευρωπαική ένωση που έχει αυτό το κενό, δηλαδή το ασφαλιστικό μας σύστημα να μην καλύπτει τη σχετική δαπάνη.

Θεωρώ ότι παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία ήλθε το πλήρωμα του χρόνου όλοι μας να σκύψουμε με ενδιαφέρον αγάπη και ευσθησία σε αυτο το τεράστιας εθνικής και κοινωνικής σημασίας ζήτημα. Ενα είναι βέβαιο, ό,τι πράξουμε ή ό,τι δεν πράξουμε θα το βρούμε αντίστοιχα μπροστά μας τα επόμενα χρονια.

 

Ο Μηνάς Μαστρομηνάς είναι Γυναικολόγος διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών

Δ/ντης της Μονάδας εξωσωματικής γονιμοποιήσης Εμβρυογένεση