κατάψυξη ωαρίων«Από τις γυναίκες που έρχονται καθημερινά στο ιατρείο μου για ζητήματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ποσοστό 40% είναι άνω των 40 ετών. Βλέπω την αγωνία τους καθώς ξέρουν ότι η γονιμότητά τους βρίσκεται στη δύση της» λέει στο «Βήμα» ο μαιευτήρας-γυναικολόγος δρ Μηνάς Μαστρομηνάς.

Η πεποίθησή του ότι η μητρότητα είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας τον κάνει να βλέπει θετικά την πρωτοβουλία των δύο μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ για επιδότηση της κατάψυξης ωαρίων. «Ευνοεί τις γυναίκες, εφόσον είναι πλήρως ενημερωμένες και υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση ανήκει στις ίδιες και δεν λαμβάνεται υπό πίεση. Κρίσιμο είναι επίσης να μπορούν να επωφεληθούν όλες οι εργαζόμενες χωρίς διακρίσεις, από την πιο απλή υπάλληλο μέχρι τα μεγάλα στελέχη» επισημαίνει.

Στη χώρα μας, εκτός από τις περιπτώσεις που προχωρούν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων για ιατρικούς λόγους, εκτιμάται ότι ήδη 100 γυναίκες έχουν επιλέξει αυτή τη μέθοδο για λόγους κοινωνικούς. Πρόκειται για γυναίκες οικονομικά ανεξάρτητες, ανώτατης εκπαίδευσης, που είτε εργάζονται πολύ είτε δεν έχουν βρει ακόμα τον κατάλληλο σύντροφο. Με το πάγωμα των ωαρίων τους, παγιώνουν τις πιθανότητες που έχουν σε μια δεδομένη ηλικία για μια επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση αργότερα.

«Προσκαλώ όσους είναι αρχικά επικριτικοί απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία να μπουν στη θέση αυτών των γυναικών, οι οποίες φτάνουν σε μια ηλικία που ούτε η επιστήμη δεν μπορεί να τις βοηθήσει. Ας αναλογιστούν ότι οι περισσότερες επιτυχημένες εξωσωματικές άνω των 40 ετών γίνονται με δανεικά ωάρια» καταλήγει ο κ. Μαστρομηνάς.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο