Έλεγχος Γονιμότητας

Λόγω του ότι η σύγχρονη εποχή οδηγεί τα ζευγάρια στην ολοκλήρωση οικογένειας συχνά μετά τα 40έτη, προτείνουμε σε κάθε γυναίκα μετά τα 28 να διερευνά την γονιμότητά στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου ώστε να αποφευχθούν πιθανά μελλοντικά προβλήματα υπογονιμότητας.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να γίνουν σύμμαχοι της γυναίκας και του άνδρα δίνοντάς τους τη δυνατότητα να «προγραμματίσουν» σωστά την ολοκλήρωση της οικογένειας τους και την απόκτηση ενός υγιούς μωρού.

Το πρώτο βήμα στον προληπτικό έλεγχο γονιμότητας είναι η μέτρηση των βασικών ορμονών που σχετίζονται με την λειτουργική φυσιολογία της γυναίκας.

Η πιο βασική ορμόνη είναι η λεγόμενη ΑΜΗ (anti-Mullerian Hormone). H ορμόνη αυτή μας δείχνει με πολύ μεγάλη ακρίβεια τα αποθέματα των ωοθηκών την δεδομένη χρονική στιγμή.

Η ΑΜΗ μπορεί να μετρηθεί οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου. Γιατί είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε τα ωοθηκικά αποθέματα? Η κάθε γυναίκα γεννιέται με ένα πολύ συγκεκριμένο απόθεμα ωαρίων, το οποίο χρησιμοποιεί κατά την διάρκεια της ζωής της.

Όταν το απόθεμα αυτό εξαντληθεί, δεν υπάρχει τρόπος αναγέννησης των ωαρίων. Συνεπώς, το απόθεμα των ωαρίων είναι διαφορετικό για την κάθε γυναίκα, και μειώνεται όπως με την πρόοδο της ηλικίας.

Για να είναι πλήρης ο ορμονολογικός έλεγχος, πρέπει να συνεκτιμηθούν οι ορμόνες FSH, LH & Ε2 την 2η - 5η ημέρα περιόδου. 

 

Πίσω