Διαβάστε το άρθρο του Dr Μηνά Μαστρομηνά στο HELLO σχετικά με τις νέες τεχνικές στην εξωσωματική γονιμοποίηση που οδηγούν γρηγορότερα στην επίτευξη του πολυπόθητου ονείρου.

 

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μετρά ήδη 40 χρόνια «προϋπηρεσίας» με εκατομμύρια παιδιά να έχουν γεννηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας ειδικά, είναι ένας κλάδος που παρουσιάζει ιδιαίτερη εξειδίκευση και ανάπτυξη, με ταυτόχρονα χαμηλό κόστος και συχνά ασθενείς από διάφορα μέρη του κόσμου επισκέπτονται κέντρα στην χώρα μας προκειμένου να υποβληθούν σε κάποια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησής.

Η διαδικασία της εξωσωματικής έχει απλοποιηθεί πολύ στις μέρες μας. Οι δόσεις και η διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής έχει μειωθεί δραστικά με τα σύγχρονα πρωτοκολλά διέγερσης ωοθηκών, που δεν διαρκούν πάνω από 2 εβδομάδες. Στην διάρκεια αυτής της φάσης, η καθημερινότητα της γυναίκας δεν αλλάζει καθόλου, καθώς μπορεί να συνεχίσει κανονικά όλες τις δραστηριότητες (εργασία, άθληση κοκ). Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα φάρμακα της εξωσωματικής δεν δημιουργούν καμία παρενέργεια, και βάσει επιστημονικών μελετών έχουν χαρακτηριστεί απόλυτα ασφαλή.Στο τέλος της διαδικασίας, γίνεται η λήψη των ωαρίων, με ήπια μέθη, διαδικασία εντελώς ανώδυνη που δεν διαρκεί πάνω από 1λεπτα. Ακολουθεί η γονιμοποίηση και 3 με 5 μέρες αργότερα η εμβρυομεταφορά των καλώς  ποιοτικά εμβρύων που έχουν αξιολογηθεί στο εργαστήριο με βάση την ανάπτυξη τους. 

Τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής πλέον στα πιστοποιημένα κέντρα, είναι ιδιαίτερα υψηλά. Σε αυτό συνδράμουν πολλοί παράγοντες όπως, ο σχεδιασμός του καταλληλότερου και εξατομικευμένου πρωτοκόλλου συλλογής ωαρίων για βέλτιστη ποιότητα και ποσότητα, η διερεύνηση της ποιότητας του σπέρματος,  οι σύγχρονες τεχνικές καλλιέργειας εμβρύων, οι υπολογιστικές μέθοδοι βιντεοσκόπισης (time-lapseκαι ανάλυσης της εμβρυικής ανάπτυξης καθώς και η γενετική ανάλυση του γονιδιώματοςτου εμβρύου προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι τα έμβρυα που μεταφέρονται πίσω στην μέλλουσα μητέρα είναι απολύτως υγιή και θα τελεσφορήσουν σε μια τελειόμηνη κύηση. Εξίσου σημαντικός όμως είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας που έχει ως αφετηρία την καλή επικοινωνία του ζευγαριού με τον θεράποντα ιατρό και συνεχίζει με την εμπιστοσύνη που δημιουργείται με την ομάδα του νοσηλευτικού προσωπικού, τους εμβρυολόγους, τους γενετιστές, καθώς και με τον σύμβουλο συναισθηματικής υποστήριξης που είναι δίπλα στους ασθενείς από την αρχή της διαδικασίας. Το προσωπικό λοιπόν του κέντρου δημιουργεί μια αγκαλιά που έρχεται να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα τύχει να εμφανιστεί.

Τέλος ένα μεγάλο κομμάτι που απασχολεί τα ζευγάρια είναι ο οικονομικός παράγοντας, ιδιαίτερα σε μια κοινωνία που πασχίζει να ανακάμψει από την οικονομική κρίση. Γι αυτό τον λόγο έχουμε προσαρμόσει το κόστος της εξωσωματικής ανάλογα με το πρωτόκολλο που κάνει η ασθενής, ενώ προσφέρουμε εναλλακτικές με λιγότερο κόστος, όπως την εξωσωματική σε φυσικό κύκλο που δεν χρησιμοποιεί καθόλου φάρμακα και στοχεύει να αξιοποιήσει το ένα ωάριο που παράγεται φυσιολογικά στον κάθε κύκλο. 

Dr. Μηνάς Μαστρομηνάς

MD, PhD Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Εξειδικευμένος σε προβλήματα Γονιμότητας και στη Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Τ. Επιμελητής Παν. Νοσοκομείου Hammersmith, Λονδίνου, Διευθυντής Ιατρικής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ 

 

EMVRIO5157

 

hello logo