smiling young parents lying with their baby girl a SPXAT6Y

Η εξίσωση που καθορίζει το αποτέλεσμα στην Εξωσωματική:

Γιατρός + Εργαστήριο + Ασθενής + Χ = Καλό Αποτέλεσμα

Πολύ συχνά και δικαιολογημένα οι ασθενείς αναρωτιούνται  τι είναι αυτό που θα κρίνει το αποτέλεσμα της εξωσωματικής και πως οι ίδιοι μπορούν να το επηρεάσουν θετικά.

Το αποτέλεσμα στην Εξωσωματική στο μεγαλύτερο ποσοστό εξαρτάται από τρεις συνιστώσες.

α. Ο εξειδικευμένος γιατρός θα προτείνει κατ’ αρχάς τον απαραίτητο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο του ζευγαριού πριν την προσπάθεια. Χωρίς υπερβολές που ταλαιπωρούν και κοστίζουν οικονομικά αλλά και χωρίς φυσικά να γίνονται παραλείψεις. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι οι Επιστημονικές Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Εταιρείες έχουν εκδώσει οδηγίες για το ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις.

Στη συνέχεια ο γιατρός θα επιλέξει με βάση την εμπειρία του, τα διεθνή τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και το προφίλ της κάθε ασθενούς ξεχωριστά το πλέον ενδεδειγμένο σχήμα διέγερσης ωοθηκών που θα αποδώσει τον μέγιστο αριθμό καλής ποιότητας ωαρίων.

Η εμπειρία του γιατρού έχει σημασία στην λήψη όλων των ωαρίων από τις ωοθήκες με τον πλέον ανώδυνο τρόπο. Η εμβρυομεταφορά επίσης απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία και πολύ λεπτούς χειρισμούς αφού είναι η πλέον αποφασιστική διαδικασία για το επιτυχές αποτέλεσμα.

Είναι κρίσιμο η σχέση γιατρού και ασθενούς να διέπεται από εμπιστοσύνη, αίσθημα ασφάλειας φροντίδας και επικοινωνίας.

ποσοστό γιατρού (ιατρικού προσωπικού καλύτερα) στην εξίσωση = 30%

 

β. Το Εργαστήριο αποτελείται από τους επιστήμονες Εμβρυολόγους και τον πολύ εξειδικευμένο  

και προηγμένο επιστημονικό εξοπλισμό. Και εδώ η εμπειρία, η τεχνική κατάρτιση και η αφοσίωση στο κάθε περιστατικό ξεχωριστά είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Οι χειρισμοί στο εργαστήριο είναι λεπτεπίλεπτοι, απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία, εμπειρία δεκάδων χιλιάδων περιστατικών, ταχύτητα και εξαιρετική ακρίβεια.

Ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου, τα καλλιεργητικά και λοιπά υλικά οφείλουν να παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις και να ανανεώνονται ανάλογα χωρίς φειδώ στο κόστος.

Οι Γιατροί και οι Εμβρυολόγοι αποτελούν την επιστημονική αιχμή του δόρατος του Κέντρου.

Συνεργάζονται αρμονικά και μελετούν το κάθε περιστατικό διεξοδικά. Παρακολουθούν επισταμένα διεθνή συνέδρια, την διεθνή βιβλιογραφία του χώρου, δημοσιεύουν και είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 ποσοστό Εργαστηρίου στην εξίσωση = 30%

 

γ. Ο ασθενής (ζευγάρι) και το προφίλ του γενικά είναι η τρίτη συνιστώσα.

  Η πλέον σημαντική παράμετρος εδώ είναι η ηλικία της ασθενούς. Γενικά γυναίκες κάτω των 40 ετών έχουν πολύ καλή πρόγνωση με ποσοστά που είναι περίπου 50%. Γυναίκες μέχρι 35 ετών έχουν ποσοστά επιτυχίας άνω του 65% ενώ γυναίκες άνω 40 έχουν γενικά ποσοστά περίπου 25%.

Το μήνυμα είναι πολύ καθαρό, όχι άσκοπη χρονοτριβή!

Επίσης έχουν σημασία συνήθειες όπως ο καπνός, το αλκοόλ η παχυσαρκία ή η παρουσία άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως π.χ διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα, θυρεοειδοπάθειες κ.οκ

Τέλος  είναι σημαντικό το γυναικολογικό ιστορικό. Εάν έχουν προηγηθεί γυναικολογικά χειρουργεία ή σοβαρά γυναικολογικά νοσήματα.

Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα είναι απαραίτητο να έχει κάνει σαλπιγγογραφία και ένα πλήρη ορμονολογικό έλεγχο που να περιλαμβάνει και την ΑΜΗ (Anti Mullerian Hormone) η οποία δείχνει τις εφεδρείες των ωοθηκών και ουσιαστικά καθορίζει το αναπαραγωγικό δυναμικό-ηλικία της κάθε γυναίκας χωριστά και ανεξάρτητα από την βιολογική της ηλικία.

Για τον άνδρα σε πρώτη φάση αρκεί μία ανάλυση σπέρματος σε ένα αξιόπιστο και εξειδικευμένο Εργαστήριο.

Προσωπικά θεωρώ ότι η-οι ασθενής-είς με θετική ψυχολογία, με προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από μαχητικότητα, επιμονή προσήλωση, αναζήτηση και αντοχή θα κερδίσουν τη μάχη!

Πάντα συμβούλευα τις ασθενείς μας να ψάχνουν, να ρωτούν, να ερευνούν και γιατί όχι να αμφισβητούν.. Το internet είναι ένα πολύ αποτελεσματικό  εργαλείο  εάν το ψάχνει κανείς σωστά ..

Και βέβαια να συζητάτε  τα πάντα με τους γιατρούς σας.

Μην αφήνετε σκοτεινά σημεία, διεκδικείστε χρόνο και ενημέρωση!

ποσοστό ασθενούς-ζευγαριού στην εξίσωση = 30%

 

δ. Ο Άγνωστος Χ.

Η επιστήμη στον τομέα της Εξωσωματικής από το 1978 που γεννήθηκε το πρώτο παιδί μέχρι σήμερα έχει διανύσει μακρύ δρόμο αναζήτησης, έρευνας , κατανόησης και τελικά πολλών επιτυχιών.

Όμως υπάρχουν ακόμη σήμερα σκοτεινά και αδύνατο να εξηγηθούν φαινόμενα -ευτυχώς σπάνια- που δεν μπορεί να προβλεφθούν και να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά.  Ειδικά στην πρώτη προσπάθεια.

Και σε αυτές ωστόσο τις σπάνιες περιπτώσεις η μάχη πρέπει να δίνεται, και η συνεργασία του ζευγαριού με την επιστημονική Ομάδα μπορεί να προσφέρει λύσεις.

Ο Άγνωστος (προς το παρόν!) Χ είναι το υπόλοιπο 10%..

 

ε. Καλό Αποτέλεσμα.

Καλό αποτέλεσμα εννοείται η μεγιστοποίηση της πιθανότητας επιτυχίας που πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο ζευγάρι με βάση τα σύγχρονα δεδομένα της επιστήμης και τα χαρακτηριστικά του.

Π.χ ένα ζευγάρι  με ασθενή ηλικίας 35 ετών που κάνει εξωσωματική για σαλπιγγικό ή ανδρικό παράγοντα έχει ποσοστό επιτυχίας στη πρώτη προσπάθεια 65%.

Επομένως αυτό είναι το καλό αποτέλεσμα που οφείλει να αναζητήσει το ζευγάρι και αντίστοιχα να προσφέρει το Κέντρο εξωσωματικής.

 

Συμπέρασμα.

Την κύρια ‘ευθύνη’ της επιτυχίας στην Εξωσωματική την φέρει το Κέντρο που το ζευγάρι απευθύνεται για θεραπεία.

Το κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό και χρήζει εξειδικευμένης αντιμετώπισης.

Όμως και το κάθε Κέντρο Εξωσωματικής είναι ξεχωριστό και αξιολογείται από το ανθρώπινο 

δυναμικό του την υλικοτεχνική του υποδομή και φυσικά τα αποτελέσματα του.

Η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης ζευγαριού-Κέντρου είναι το βασικό θεμέλιο  της επιτυχίας.

 

Dr. Μηνάς Μαστρομηνάς

MD, PhD Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Εξειδικευμένος σε προβλήματα Γονιμότητας και στη Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Τ. Επιμελητής Παν. Νοσοκομείου Hammersmith, Λονδίνου, Διευθυντής Ιατρικής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ