Η Λύση στην Ολιγοασθενοσπερμία
Ολιγοασθενοσπερμία, χαρακτηρίζεται η παραγωγή μη φυσιολογικού σπέρματος με μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων και χαμηλή κινητικότητα.
Μικρογονιμοποίηση Ωαρίων ICSI/ IMSI
Τη συνήθη πρακτική της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τοποθετούμε μαζί σπέρμα και ωάρια, ώστε ένα σπερματοζωάριο να καταφέρει να διεισδύσει στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει.
Όταν το σπέρμα παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα (αριθμητικά ή μορφολογικά), υπάρχει ο φόβος να μην υπάρξει γονιμοποίηση, λόγω της αδυναμίας του σπέρματος να διεισδύσει στο ωάριο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, διαλέγουμε υγιή σπερματοζωάρια σε μικροσκόπιο μεγάλης διακριτικής ικανότητας. Κατόπιν, με μια ειδική βελόνα τρυπάμε το τοίχωμα του ωάριου εισάγοντας το σπερματοζωάριο. Την επόμενη μέρα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη και ποιότητα των εμβρύων.
IMSI (ενδοκυτταροπλασματική έγχυση μορφολογικά επιλεγμένων σπερματοζωαρίων)
Η μέθοδος επιλογής σπέρματος περιλαμβάνει την μορφολογική επιλογή του σπέρματος με υψηλής ανάλυσης μικροσκόπιο περίπου 5 φορές μεγαλύτερης ευκρίνειας.
Με τον τρόπο αυτό, επιλέγονται τα σπερματοζωάρια των οποίων το σχήμα και το μέγεθος υποδηλώνει καλή γενετική ποιότητα κάτι που απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση για τους εμβρυολόγους. Στη συνέχεια, τα σπερματοζωάρια εμφυτεύονται μέσα στα ωάρια με τη μέθοδο ICSI.
Η Λύση στην Αζωοσπερμία
Αζωοσπερμία χαρακτηρίζεται η απουσία σπερματοζωαρίων στην εκσπερμάτιση. Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας πρέπει να διερευνάται εάν είναι αποφρακτικής ή μη αποφρακτικής αιτιολογίας.
Λήψη Σπέρματος από Βιοψία Όρχεως (TESE)
Περίπου στο 40% των περιπτώσεων αζωοσπερμίας, οι όρχεις παράγουν σπερματοζωάρια, αλλά αυτά δεν αποβάλλονται στο σπερματικό υγρό κατά την εκσπερμάτωση (παραγωγικού τύπου αζωοσπερμία). Το πρώτο βήμα είναι η πραγματοποίηση ενός πλήρους διαγνωστικού ελέγχου (ορμονικό προφίλ, υπέρηχος όρχεων).
Κατόπιν, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την βιοψία όρχεως ώστε να ληφθούν σπερματοζωάρια κατευθείαν από τον ιστο.
Το 1996 γεννήθηκε στην Ελλάδα το πρώτο παιδί μετά από βιοψία όρχεως (TESE), χάρη στις προσπάθεις και τις πρωτοποριακές μεθόδους του ιατρικού προσωπικού της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Εμβυογένεσις
Πότε προτείνεται η μέθοδος TESE;
Το TESE είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος θεραπείας για δυο κατηγορίες ανδρών
- στο σπέρμα των οποίων δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια ή
- στους οποίους δεν είναι δυνατή η φυσιολογική εξαγωγή σπέρματος.
Είναι επέμβαση βραχείας νοσηλείας με τοπική αναισθησία κατά την οποία λαμβάνονται πολλά μικρά δείγματα ιστού από τους όρχεις και στη συνέχεια είτε χρησιμοποιούνται για μικρογονιμοποιήση με την διαδικασία του ICSI είτε καταψύχονται και αποθηκεύονται σε υγρό άζωτο.
Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια με εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας εξαρτώνται ωστόσο από το εάν τη στιγμή της βιοψίας υπάρχει επαρκής ποσότητα ικανών για γονιμοποίηση σπερματοζωαρίων στον ιστό των όρχεων.
Εξαιρετικά Αυξημένος Κατακερματισμός DNA σπέρματος
Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πολύ αυξημένος κατακερματισμός DNA, επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής και όπου η αντιοξειδωτική θεραπεία δεν έχει αποτελέσματα, προτείνεται η λύση της βιοψίας, καθότι τα σπερματοζωάρια στους όρχεις εκτίθενται σε λιγότερο οξειδωτικό φορτίο σε σχέση με την επιδιδυμίδα (από όπου προέρχονται τα σπερματοζωάρια κατά την εκσπερμάτωση).